De ce iubim și respectăm Delta Dunării

Delta Dunării nu înseamnă numai vacanță, pescuit sau mâncare tradițională. Să nu uităm niciodată ce reprezintă, de fapt, Delta Dunării pentru România și români.

Delta Dunării (3446 km², dintre care 732 km² aparțin Ucrainei) este a două că mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată că rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei, iar în est se varsă în Marea Neagră (prin brațele Chilia Sulina și Sf. Gheorghe). La nord, brațele Chilia și Musura formează granița cu Ucraina.

Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km², este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m².

BIODIVERSITATE


Delta Dunării este încadrată în regiunea biogeografică panonică și stepică a Dobrogei și prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre și acvatice. În arealul deltei au fost identificate 29 de tipuri de habitate de interes comunitar. Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuful, papură, rogozul, în amestec cu salcia pitică) și ocupă 78% din totalul suprafeței. Zăvoaiele ocupă 6% din suprafața deltei, fiind păduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetație acvatică și plutitoare, ocupând 2% din suprafața deltei. De asemenea, există păduri (Pădurea Letea și Pădurea Caraorman) alcătuite din arbori (stejar brumăriu, stejar  pedunculat, frasin, plop tremurător, ulm), arbuști (zălog, cătină roșie) și plante agățătoare (hamei, curpen, viță sălbatică).

Fauna 

Deltei Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească. Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul. Fauna deltei este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte; dintre care unele protejate prin lege.

 

 





Numar Adulti

Numar Copii

Varsta Copii

Structura Cazare
HotelVile Tip A

Data sosire

Data plecare

Mesaj suplimentar

Prin completarea acestui formular imi dau acordul pentru preluarea datelor mele cu caracter personal colectate, avand in vedere obligativitatea prelucrarii lor, conform prevederilor legale in vigoare. Atat datele colectate obligatoriu, cat si celelalte oferite pe durata cazarii, nu vor face obiectul vanzarii sau transmiterii sub orice alta forma catre un tert neautorizat,decat raportarile efectuate catre diversele autoritati ale statului, conform legii.